blago.1.25in

novi_andjeo.jpgMileseva, 18.01.2002. - Do ovog otkrica doslo se kada je freska "Tajne vecere" iz 16. veka preseljena u drugi deo hrama, a na njenom prethodnom mestu ukazali se fragmenti zivopisa sa prizorima iz scene silaska Isusa Hristosa u ad, koji potice iz 13. veka, kaze mr Miroslav Stanojlovic, konzervator milesevskih fresaka.

U manastiru Mileseva nedavno je otkrivena freska jos jednog andela zivopisanog pocetkom 13. veka, kad i cuveni milesevski "Beli andjeo na grobu Gospodnjem". Do ovog otkrica doslo se kada je freska "Tajna vecera" iz 16. veka preseljena u drugi deo hrama. Tada su se, na njenom prethodnom mestu, ukazali fragmenti starijeg zivopisa sa prizorima iz scene silaska Isusa Hristosa u ad, gde je sacuvan freskopis jos jednog andela neobicne lepote i zivih boja koji okiva satanu. Za ovo otkrice zasluzan je mr Miroslav Stanojlovic, profesor na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju, koji sa svojim studentima i strucnjacima iz Zavoda za zastitu spomenika kulture Srbije vec duze vreme radi na restauraciji manastira i konzervaciji zivopisa.

Kada smo usli u Milesevu, zbog posledica zemljotresa i NATO bombardovanja ciljeva blizu manastira, malter na kome je bila freska "Tajna vecera" poceo je da puca i pretila je opasnost da zivopis bude unisten. Uz blagoslov vladike Filareta krenuli smo u spasavanje "Tajne vecere", komplikovanim konzervatorskim metodama. Ova freska iz 16. veka, povrsine 4,40 puta 2,20 metara, pazljivo je odvajana zajedno sa malterom, a potom stavljena u novi nosac, uramljena kao velika slika i postavljena je na neoslikani zapadni zid iznad glavnog portala. Radovi su trajali cetiri meseca, od polovine juna do pred kraj oktobra prosle godine, objasnjava Stanojlovic.

Nakon njenog skidanja, na zidu su se ukazali delovi starijeg zivopisa uradenog na oko sedam kvadratnih metara, koji je bio prekriven okamenjenom belom skramom ispod koje su se nazirali novi likovi.

Ovu skramu pazljivo smo uklanjali mesec dana kako se ne bi ostetili delovi freske, a onda se delimicno ukazala scena Hristovog silaska u ad. Daljim ciscenjem okamenjene skrame, u sklopu kompozicije freske ukazala se i scena andela neobicne lepote i zivih boja koji okiva satanu. Prema stilu i postupku kako je zivopis slikan, zakljucili smo da je freska radena pocetkom 13.veka kad i cuveni "Beli andjeo na grobu Gospodnjem" - kaze Stanojlovic.

Go to top